štvrtok 24. apríla 2014

Rakytník - Sibírsky zázrak zlepšuje imunitu aj hojenie kože

"Trblietajúci sa kôň". Tak hovorili vojaci slávneho vojvodu Alexandra Macedónskeho rakytníku rešetliakovému. Zvieratá, ktoré spásali plody alebo listy tejto rastliny, mali totiž krásne lesklú srsť a lepšiu kondíciu. A nielen to. Boli aj zdravšie a odolnejšie. Niekedy sa tejto rastline tiež hovorí sibírsky zázrak.

Ruskí vojaci siahali v drsných podmienkach 2. svetovej vojny po žiarivo oranžových bobuliach, kedykoľvek sa k nim dostali. Zvyšovali ich obranyschopnosť, výdrž a zrýchľovali liečbu poranení. Tie sa hojila rýchlejšie a s ďaleko menším počtom komplikácií.

 Čaje s rakytníkom na www.rajvoni.sk
Po vojne potom Rusi postavili v sibírskom meste Bijsk továreň na výrobu rakytníkového oleja a ďalších výrobkov z rastliny, ktorá v tých končinách bežne rástla. Ich výrobky zlepšovali hojenie kože po popáleninách alebo dokonca po zásahu rádioaktívnym žiarením.

Ovocnú šťavu z rakytníka rešetliakovitého ako zmes troch rozličných látok – oleja, vody a dužiny opísal už švajčiarsky botanik a lekár Johannes Bauhin v 16. storočí. Dnes ich všetky využívame.

Rakytník rešetliakovitý


Rakytník rešetliakovitý je pichľavý, zeleno-strieborný ker a za jeho domov sa považuje mongolská step. Dnes rastie kdekoľvek. V Číne, Nepále, Indii, aj v Európe. Ide o veľmi nenáročnú rastlinu posiatu oranžovými bobuľami. Aby z neho niečo bolo, potrebuje len veľmi veľa svetla a trochu pôdy.

Jeho plody majú vysoký obsah vitamínu C. Aj preň sa nazýva ako citrónovník severu. Údajne totiž všetky citrusové plody ako grapefruit, citrón či pomaranč schová do vrecka. Pretože obsahuje až desaťkrát viac vitamínu C! Už jedna jeho oranžová bobuľka pokryje potrebu tohto vitamínu na celý deň. Vitamín C, ako je už známe, zvyšuje imunitu, pomáha pri vyliečení z chrípky, ale tiež zvyšuje výkonnosť. Tieto bobuľky možno konzumovať ako ovocie.
S obľubou užívajú rakytníkové tabletky ľudia, ktorých prekvapí napríklad jarná únava. Rakytník ďalej obsahuje vitamíny A, K, flavonoidy, karotenoidy, karotény, kyselinu listovú, provitamín D, triesloviny, minerálne soli a nenasýtené mastné kyseliny.


Doping pre vašu pleť

Rakytníkový olej obsahuje napríklad veľa vitamínu E. Ten predlžuje život bunkám a spomaľuje ich starnutie, pretože bráni bunkové obaly pred útokmi agresívnych kyslíkových radikálov. Tie môžu narušiť aj kardiovaskulárny systém a funkciu buniek. Obsahuje aj veľký podiel vitamínu E, ktorý stimuluje imunitu, najmä u starších ľudí, a pomáha neutralizovať najrôznejšie toxíny. Je tiež užitočný pre obnovu tkanív. Zrejme aj preto podporuje hojenie rán. Vďaka nemu si pokožka zachováva svoju elastickosť.

V rakytníkovom oleji alebo šťave nájdeme okrem vitamínu E tiež veľa karoténov, lykopénu, zeaxantínu a ďalších látok so silnými antioxidačnými účinkami. Neutralizujú už spomínané voľné kyslíkové radikály. Tie sú prirodzenou súčasťou našich telesných pochodov. Keď ich ale vzniká moc, organizmus je nestačí eliminovať a hrozí nám treba rýchlejší kôrnatenie tepien alebo vyššie riziko vzniku rakoviny.

V plodoch rakytníka a olejmi sú tiež nenasýtené mastné kyseliny (NMK). Tie pomáhajú vyživovať kožné bunky a podieľajú sa na výstavbe a regenerácii bunkových stien. Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny (NMK) majú protizápalový účinok. Dobrý stav kože podporujú aj vitamíny skupiny B, provitamín A alebo beta karotén. Všetko toto nájdeme v žltooranžových bobuliach.

Zmierňuje dopady UV žiarenia


Karotenoidy a ďalšie látky obsiahnuté v rakytníkovom oleji sa podieľajú na pohlcovaní ultrafialového žiarenia a neutralizáciu jeho účinkov. Preto môžu ochraňovať pokožku pred UV lúčmi, a to aj preventívne. Pre hojenie popálenín a poranení má význam aj kyselina Palmito-olejová. V rastlinných olejoch sa príliš častno nevyskytuje, v tom rakytníkovom je ale zastúpená bohato.

Odborníkov neprekvapuje, prečo nám svojrázny koktail prírodných substancií môže pomôcť pri spálení pleti na slniečku alebo po omrzlinách, pri popraskaných kútikoch úst, pri zdrsnenej koži a u drobných poranení pokožky. Alebo jednoducho "len" na zlepšenie jej stavu.

Rakytníkový olej možno po dohovore s lekárom vyskúšať pri ekzémoch, vrátane atopického, pri lupienke i pri akné. Podobne ako u preležanín, prípadne vredov predkolenia.

Čo ešte obsahuje sibírsky zázrak


Ako by to všetko nestačilo, plody tejto rastliny, ktoré sa niekedy hovorí sibírsky zázrak, obsahujú tiež:

  • flavonoidy, ako napríklad kvercetín, kemferol a rutín. Tie majú veľmi priaznivý vplyv na stav ciev a ich pružnosť. Zároveň ich môžeme považovať za určitú prevencii vzniku nádorov;
  • analytici v nich objavili rastlinný hormón beta sistosteron, považovaný za efektívny prostriedok proti ateroskleróze; 
  • nájdeme v ňom aj betaín (zlepšuje látkovú výmenu v bunkách), podobne ako železo, draslík a mangán, vitamíny D, K, P a ďalšie zdraviu prospešné substancie; 
  • je v ňom tiež látka, z ktorej vzniká serotonín, hormón dobrej nálady, a tak ďalej.
Zlepšuje imunitu a aj stav žalúdočných vredov. Z uvedených faktov je zjavné, prečo môže olej alebo ďalšie produkty z rakytníka prospieť vystresovaným a vyčerpaným ľuďom. Znižuje zároveň riziko infekcií horných ciest dýchacích alebo zrýchľuje rekonvalescenciu po nich, prípadne po operáciách. Dovedie tiež zvýšiť odolnosť organizmu a jeho výkonnosť, vrátane duševných schopností.

Účinky sibírskeho zázraku ocenia najmä prepracovanie manažéri, rovnako ako deti a starší ľudia, ktorí čelia horšie najrôznejším záťažiam. Mierni alebo eliminuje rad ťažkostí s tráviacim traktom a so žalúdkom, napríklad pri žalúdočných vredoch.



--- REKLAMA ---
 Čaje s rakytníkom na www.rajvoni.sk
--- REKLAMA ---

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára